OBVESTILO: Časovni zamik servisnih storitev. Preberi več

Pogosta vprašanja

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI PRI UPORABI UR SUUNTO

RAZLIKE IN IZBIRA URE

Vsak model ima svoj namen, tako je model Ultra z večjo kapaciteto baterije zmožen delovati dlje, ima safirno steklo, odporno na praske in senzor za zračni tlak, ki daje bolj natančen podatek višine. Sport ima mineralno steklo, je lažja in brez senzorja za zračni pritisk. Trainer je funkcijsko primerljiv modelu Sport, a brez kompasa in zaslona na dotik, ter v manjši izvedbi.

Modela sta funkcijsko enaka, Wrist HR ima dodan optični senzor za merjenje srčnega utripa na zapestju. Ta poleg merjenja aktivnosti, omogoča tudi 24/7 nadzor nad srčnim utripom, tudi med spanjem in okrevanjem.

Funkcijsko sta identična modela, Baro ima dodan senzor za merjenje zračnega tlaka, s tem je omogočeno bolj natančno merjenje višine (FusedAlti združuje sistema GPS in barometra), kar je pri modelih brez senzorja izvedeno samo s sistemom GPS.

Pri teh modelih trenutno ni mogoče videti temperature izven vadbe, a bo v prihajajoči posodobitvi tudi to urejeno tako, da bo na Alti-Baro prikazu možno izbrati prikaz temperature. Ta meritev bo še vedno pod vplivom telesne temperature, zato je za natančnejšo meritev potrebno uro za vsaj 15 minut odstraniti iz roke.

POVEZOVANJE IN POSODOBITEV URE

Posodobitev (prisilna) vgrajene programske opreme priporočamo vedno in samo takrat, ko imamo težave ali sumimo na težave z vgrajeno programsko opremo ure. Običajno se te težave kažejo kot napačni odčitki višine in/ali zračnega pritiska (nenadno ali stalno) ter tudi kot slab kontrast zaslona. Se pravi, da se posodobitev (prisilna) izvede samo v primeru, ko imamo za to utemeljen sum. Pri normalnem delovanju in uporabi ure se le-ta posodablja, ko nam program Moveslink pri priklopu in sinhronizaciji ure priporoči njeno posodobitev za nadaljnje pravilno delovanje.

Na začetku je potrebno uro priklopiti preko USB kabla na računalnik. Nato se s kurzorjem miške pomaknemo desno spodaj do ikone za program Moveslink.

Slika1

Če te ikone ne vidimo, kliknemo na puščico, ki kaže navzgor za prikaz dodatnih ikon.

Slika2

Po kliku na ikono se nam pokažejo dodatne opcije od katerih sedaj izberemo Force firmware update.

Slika3

Izbor Force firmware update potrdimo. Po potrditvi se bo v ospredje pomaknil program Moveslink, ki bo zahteval, da prisilno nalaganje vgrajene programske opreme (Force firmware update) tudi potrdimo.

Slika4

Nalaganje potrdimo s klikom na gumb Update in sledi opozorilo in vprašanje - Ali smo prepirčani, da želimo izbrisati vse obstoječe podatke na uri (v primeru da imate na uri podatke, ki jih želite obdržati je potrebno izbrati gumb back, s tem prekinemo prisilno nalaganje in naredimo sinhronizacijo preko moveslink)? Ker drugače, kot da izbrišemo vse podatke na uri, ne moremo izvesti prisilnega nalaganja vgrajene programske opreme, izberemo ponovno gumb Update.

Slika5

Po ponovni potrditvi z Update se bo ura ugasnila in prižgala nazaj, program Moveslink pa bo grafično prikazal napredek nalaganja posodobitve.

Slika6

Slika7

Ko je nalaganje posodobitve zaključeno, nam bo Moveslink program to izpisal.

Slika8

Tako smo uspešno opravili prisilno nalaganje posodobitve vgrajene programske opreme.

Potreben je priklop ure na računalnik na katerem je naložen program Suuntolink. Ta vas ob priklopu obvestil o tem, da je na uri potrebna ponastavitev vgrajene programske opreme (reset settings/update). S potrditvijo ponastavitve vgrajene programske opreme se bo na uri pričel postopek nalaganja, ki traja približno 10 minut.

Potreben je priklop ure na računalnik ali sinhronizacija preko aplikacije na telefonu. Pri sinhronizaciji/priklopu ure na računalnik ali telefon se sproži poleg prenosa podatkov o vadbah tudi prenos SGEE (Server Generated Extended Ephemeris) dokumenta, ki vsebuje predvidene poti satelitov. Omenjeni dokument služi za pravilno delovanje GPS-a na vaši uri in posledično izniči napake pri merjenju višine in dolžine. Za optimalno delovanje je potreben prenos/sinhronizacija ure na 2-3 dni.

DODATKI IN PASOVI ZA SRČNI UTRIP

V primeru, da vaša Suunto ura še ni opremljena z optičnim senzorjem za merjenje srčnega utripa na zapestju, ste primorani nositi trak, ki si ga namestite okoli prsnega koša. Trak ne samo da omogoči merjenje, nudi tudi večjo natančnost in zanesljivost meritve.

Zaznavanje težav pri delovanju traku/senzorja

Ko začnete zaznavati težave se le-te običajno pričnejo z nezmožnostjo prikaza utripa znotraj vadbe. To pomeni, da vam pred pričetkom vadbe ura najde trak, a vam potem v sami vadbi ne prikaže dejanskega utripa. V takem primeru tudi ni podatkov o srčnem utripu, ko prenesete vadbo na vaš račun Movescount. V končni fazi pride do nezmožnosti zaznavanja traku/senzorja že v samem pričetku vadbe. Lahko pa pride tudi do tega, da se ura poveže s trakom, posledično prikazuje utrip v vadbi, a je ta previsok.

Menjava baterije in preizkus ponovne vzpostavitve "pairing"

Velika večina uporabnikov se za prvi korak odloči za menjavo baterije v senzorju in potem ponovno vzpostavljanje povezave z uro. Menjava baterije v nekaterih primerih odpravi težavo, vendar ne vedno. Skozi čas in količino prinešenih trakov/senzorjev v servis se je pokazalo sledeče:
- menjava baterije ne odpravi težave (nova baterije je neprimerna oziroma neprimerne kvalitete)
- poškodbe na traku oziroma prevodnih elektrodah
- poškodbe na senzorju
- vlaga v senzorju
- nepravilna pozicija senzorja na traku
- nepravilno vzdrževanje traku

Čiščenje traku in senzorja

Verjetno ste se za odpravo težav lotili čiščenja traku. Po navodilih Suunto-a je trak možno prati v pralnem stroju pri največji dovoljeni temperaturi 40oC (povezava do navodil v angleškem jeziku). Kaj narediti, ko tudi pranje v pralnem stroju ne pomaga? Spodnji postopek čiščenja se je pokazal kot primeren oziroma je v veliko primerih odpravil težave in tudi podaljšal življenjsko dobo traku ter senzorja.

Nasvet: Pranje v pralnem stroju, čeprav dovoljeno in priporočeno po navodilih skrajša življenjsko dobo traku, saj pri takem čiščenju lahko pride do poškodb elastike ali kontaktov senzorja ter elektrod.

Pred čiščenjem traku in senzorja, pobrišite povezavo ure in traku (un-pair, forget). Pripravite si sledeče potrebščine:
- vatirane palčke za ušesa
- posoda oziroma vedro
- alkohol (za razkuževanje)
- sredstvo za čiščenje (blago neagresivno milo - otroška pena)
- baterija CR2025

Korak 1: Napolnite posodo/vedro z mlačno vodo in vanj vlite manjšo količino sredstva za čiščenje. Nato v posodo/vedro z vodo potopite trak na katerem ni pripetega senzorja. Trak pustite v vodi največ 2-3 ure.

Pomembno: Ne puščajte traku za več dni v posodi/vedru z vodo.

Nasvet: Temperatura vode naj bo nižja kot 40 stopinj celzija, takšna temperatura vode zmanjša možnost poškodbo elastike traku. Tak postopek čiščenja traku bo odstranil iz traku olja, ki se naberejo na elektrodah in preprečujejo prevodnost. Pri vsakodnevni uporabi se na elektrodah nabere mešanica odvečne kože in potu, ki se zelo rada nabira na plastičnih delih traku - elektrodah.

Korak 2: Ko ste potopili trak v posodo/vedro z vodo se lahko lotite čiščenja senzorja. Odprite pokrov baterije na senzorju in odstranite baterijo. Z vatiranimi palčkami za ušesa, katere ste predhodno navlažili z alkoholom, previdno očistite kontakte za baterijo v senzorju. Očistite tudi rob na katerega se usede pokrov baterije. Ravno tu se običajno lahko nabere večja količina umazanije. Iz pokrova baterije odstranite tesnilo ter očistite rob pokrova baterije na katerega naleže tesnilo. Tesnilo pokrova baterije je ravno tako potrebno očistiti in namazati z silikonsko mastjo za pravilno tesnitev. Ko se kontakti osušijo, vstavite baterijo v senzor (priporočljivo je vstaviti novo baterijo CR2025), namestite tesnilo pokrova in zaprite senzor s pokrovom baterije.

Korak 3: Ko ste zaprli senzor, očistite še zunanje kontakte senzorja. To ravno tako storite z vatirano palčko navlaženo z alkoholom.

Korak 4: Vzemite trak iz posode/vedra z vodo, ga sperite z mlačno vodo in pustite, da se osuši. Nasvet: Sušenje traku lahko izvedete na stojalu za sušenje perila ali delujočem radiatorju, vendar podložite trak z brisačo, da ni direktnega kontakta traku in radiatorja.

Korak 5: Na popolnoma suhem traku izvedite še čiščenje elektrod in kontaktov senzorja. Čiščenje ravno tako opravite z vatirano palčko za ušesa navlaženo z alkoholom.

Korak 6: Priklopite senzor na trak. Paziti morate, da se napisa na traku in senzorju poravnata. Namestite si trak na telo in naredite ponovno seznanitev "pairing" traku in ure. Po končani seznanitvi preverite delovanje traku z zagonom vadbe - preverite, če se ob zagonu vadbe ura in trak povežeta, in se v sami vadbi pravilno prikaže vrednost srčnega utripa.

Trak je potreben čiščenja, interval čiščenja je odvisen od intenzivnosti uporabe. V primeru, ko opisani postopek čiščenja ne omogoči pravilnega delovanja prikaza srčnega utripa, je najbolje, da se oglasite pri nas. Mogoče je potrebna menjava traku (zaradi izrabe elastike) ali senzorja.

Žal teh pasov ni več mogoče dobaviti.

Silikonski pasovi so na otip mehkejši, bolj prožni in načeloma imajo daljšo življenjsko dobo od gumijastih, ki po določenem času plastificirajo in pokajo.

SUUNTO MOVESCOUNT (Moveslink in Suuntolink)

R-R je interval v milisekundah med dvema udarcema srca (od vrha do vrha). Ta podatek se predvsem uporablja za izračunavanje variabilnosti srčnega utripa.

Na telefonu je potrebno namestiti aplikacijo Movescount, ter preko te aplikacije uro povezati s telefonom. Pred povezovanjem je potrebno preveriti ali je ura posodobljena na najnovejšo verzijo.

Možno je, da je Bluetooth povezava "zamrznila", kar bi ponovni zagon Bluetooth povezave na telefonu ali ponovni zagon telefona rešil. Druga možnost je, da se je po posodobitvi ure ali aplikacije povezava izbrisala, in je zato potrebno obe napravi ponovno upariti.

MENJAVA BATERIJ IN POPRAVILA UR

Pri modelih, ki imajo navadno baterijo, uporabnik lahko le-to zamenja sam, a je pri postopku zelo pomembno, da se temeljito očisti ohišje, tesnilo in pokrov baterije. Pri vsaki menjavi baterije pri nas zamenjamo tudi tesnilo ter izvedemo test vodotesnosti, saj edino tako zagotovimo 100% zatesnjenost ure.

Seveda lahko, vse Suunto pasove lahko uporabnik zamenja sam, je pa priporočljivo uporabljati za to namenska orodja, da se izognete poškodbam ohišja in/ali pasu.

Seveda lahko, v servisu imamo na zalogi zgornji del ohišja s steklom za večino modelov: Core, Ambit, Ambit2, Ambit3 Peak, Sport, Vertical, Traverse kot tudi Spartan.

Seveda, v servisu imamo na zalogi zgornji del ohišja s steklom ter pripadajoče spodnje ohišje. Pri menjavi ohišja vam zamenjamo tudi tesnila in baterijo. Na koncu pa opravimo še test vodotesnosti in vam tako zagotovimo nemoteno in pravilno delovanje vaše Vector ure.

Model Best Good Ok Time mode
Spartan Ultra 18h 35h 140h 20 dni
Spartan Sport 10h 25h 80h 14 dni
Spartan Sport Wrist HR 10h 20h 40h 14 dni
Spartan Traine 10h 16h 30h 14 dni

Model 1s 5s 60s
Ambit3 Peak 20h 30h 200h
Ambit3 Sport, Run, Vertical, Traverse 10h 15h 100h