Pametne ure Galaxy Watch tudi v naši prodajalni

Pametne ure Galaxy Watch tudi v naši prodajalni

Je prijetna za nošenje, k čimer največ pripomore mehak pašček iz silikona, je pa večja različica manj primerna za ožja ženska ali otroška zapestja. Tudi delovanje je ure kar se da mehko, brez opaznih zakasnitev, uporaba pa preprosta in razumljiva. Vrtljiv obroč okoli zaslona smo hitro premaknili čisto do konca, pa je sistem premiku sledil brez opaznih težav. Za odtenek hitrejši je tudi zagon aplikacij, ki pa jih je zaradi lastnega sistema manj, kot pri sorodnih urah z Googlovim sistemom. Lastni procesor in operacijski sistem Tizen pripomoreta tudi k boljši energijski učinkovitosti. Kljub stalnim pogledom na zaslon, nekaj samodejnih in vsaj enim zagnanim beleženjem dejavnost vsak dan, je baterija manjše različice zdržala dva dneva in pol ter je imela v sebi še nekaj energije. Po našem izračunu na pamet »ta velika« zdrži vsaj tja do pet dni. Kajpada to velja brez beleženja. Če boste na primer dejavnost beležili cel dan, pri tem pa bo aktiven GPS sprejemnik v uri, potem bosta uri zdržali vsaj do večera.

Prijateljica z vsemi

Galaxy Watch najbolje deluje v povezavi s Samsungovimi telefoni, dobro z večino telefonov s sistemom Android, čeprav se lahko pojavijo težavi v sinhronizacije, še najslabše (a še vedno uporabno) pa z Applovimi telefoni, pri katerih nekatere možnosti niso na voljo (na primer odgovarjanje na sporočila). Obvestila, katera označimo, da bi jih radi dobivali, »priletijo« tako rekoč takoj oziroma v najslabšem primeru z minimalno zakasnitvijo. Na sporočila lahko celo odgovorimo, to pa tako, da iz seznama izberemo najbolj uporabne besedne zveze v slovenskem jeziku. In kot pri predhodniku lahko klic sprejmemo na uri, če nam je vseeno, da nas bo sogovornik na drugi strani morda slabše slišal.

Ura vse skozi nekaj meri

Kot se spodobi, je opremljena z optičnim merilnikom srčnega utripa. Za razliko od modela S3, ki ima na hrbtišču fizično manjše tipalo, je tokrat to večje, kar navdihuje z upanjem, da je tudi natančnost boljša. Žal pa ima optična tehnologija merjenja omejitve, na natančnost pa vpliva veliko »spremenljivk«, zato tudi za ti tipalo velja podobo kot za vsa ostala. Lahko je solidno natančno, če mirujemo, premikanje, premalo zategnjen pašček, temnejša koža, preveč vlage na zapestju, pa vpliva na natančnost zaznave srčnega utripa. Ura lahko meri srčni utrip 24 ur in vse dni v tednu (merjenje vsakih 10 minut), »gibanje« srčnega utripa pa nato spremljamo na zaslonu ali pa veliko bolj podrobno na zaslonu aplikacije S-Health. Če pa imamo to možnost v nastavitvah izklopljeno, potem srčni utrip meri le med ročno sproženim beleženjem dejavnosti.

Tako kot vsak telefon, tudi pametne ure štejejo korake, nadzora nad delovanjem pa nimamo. Ne moremo nastaviti natančnosti števca, če menimo, da je preveč ali premalo občutljiv – našteje preveč ali premalo korakov. Tudi ga ne moremo po mili volji ponastaviti, temveč se to zgodi vsakič ob polnoči, nakar lahko v aplikaciji ali na zaslonu ure spremljajo trende fizične dejavnosti za nekaj dni ali daljše časovno obdobje. Glede na izkušnje merilnikov korakov tako na telefonih, kot tudi pametnih urah, Galaxy Watch sodi med konservativnejše. Našteje manj korakov, kot jih dejansko naredimo, pa tudi lažnih, ko krilimo z rokami, v resnici pa smo pri miru, je manj.

Samodejno in ročno beleženje dejavnosti

Galaxy Watch samodejno zazna šest športov. Zadeva dobro deluje, zna pa biti za nekatere malce moteča. Uporabnejša pa se nam zdi funkcija, ki nas samodejno po predolgem sedenju opomni, da bi bil že čas, da se pretegnemo, ponudi pa nam tudi opis vaj, ki so tisti trenutek najboljše. Poleg tega samodejno šteje stopnice, ki smo jih tisti dan prehodili, celo spodbuja nas, da jih prehodimo še kaj, zna pa beležiti tudi spanje, če ponoči ure ne snamemo iz zapestja.

Druga zgodba pa je beleženje na zahtevo, pri čemer ura, tako kot še vrsto drugih, podpira cel kup športov in dejavnosti. V takih primerih beleženje zaženemo zavestno, zato si želimo čim bolj natančnih podatkov za kasnejšo analizo. Tozadevno se je Galaxy Watch skupaj z aplikacijo S-Health izkazala za dokaj solidno, čeprav se ne morejo meriti z najboljšimi športnimi urami. Kot se te ne morejo meriti z njo v pametnih funkcijah. Dobro pa je na primer vedeti, da ura med samodejnim beleženjem ne vključi sprejemnika GPS, da ta ne bi vplival na porabo energije, med ročno zagnanim beleženjem, pa pridobiva tudi te podatke. Pred kratkim je bila nadgrajena tudi Samsungova aplikacija, kjer veliko lažje pregledujemo zbrane podatke, tudi za daljše časovno obdobje, kot je to mogoče na zaslonu ure same.

 


Priporočamo