Suunto 5: Ura narejena na Finskem

Suunto 5: Ura narejena na Finskem

Na videz je ura Suunto 5 res podobna predhodnici Spartan Trainer, vendar prinaša tudi nekaj pomembnih izboljšav. Luneta okoli zaslona ni več plastična, kot pri osnovnem modelu Trainer, temveč iz nerjavečega jekla, steklo pa je mineralno. Čas delovanja baterije med beleženjem dejavnosti je iz do 10 podaljšan na do 20 ur pri največji natančnosti oziroma do med 30 in 40 ur v varčnem načinu, ko ura manj pogosto preverja podatke tipal. Če jo uporabljamo le kot ur (brez povezave s telefonom), potem bo zdržala do 14, ko pa prikazuje obvestila s telefona ter hkrati tudi ves čas meri srčni utrip, potem pa uradno do 7, v praksi pa kakšen dan manj. Delovanje baterije je podprto s pametnim algoritmom (programom), ki spremlja vzorec uporabe, zato bo ura po določenem času uporabo sposobna pred običajno vadbo prikazala obvestilo, da je morda pametno baterijo napolniti. Prav tako pa pred zagonom beleženja na zaslonu prikaže predviden čas delovanja do izpraznitve baterije, ko pa zazna, da je v njej premalo energije, tudi predlaga uporabo manj potratnega programa delovanja. Izbiramo lahko med načini Performance, Endurance in Custom. Namenoma uporabljamo angleške izraze, saj vmesnik ure žal ni preveden v slovenščino.

Toliko glede zunanjosti in baterije, ki pa je za veliko uporabnikov presodnega pomena, ko izbirajo med športnimi, vse bolj pa tudi pametnimi urami, a posodobitev je bila deležna tudi funkcionalna plat. Dodani so prilagodljivi tedenski načrt vadb, zaradi katerega ura postaja navidezni osebni trener, spremljanje kakovosti, ne le ur spanja, merjenje obremenitve (stresa) ter ravni telesnih virov. Viri so namreč pokazatelj energetske ravni telesa in določajo zmožnost obvladovanja obremenitev. Stres in fizična dejavnost izčrpavata vire, počitek in okrevanja pa jih obnavlja, predvsem pa je pomemben dober spanec. Poleg tega ura zna izmeriti tudi osebno fitnes raven VO2Max. Izračuni pa temeljijo na analitiki podjetja Firstbeat.

Natančnost beleženja dejavnosti je na ravni ure Suunto 9, saj ima enako tipalo srčnega utripa, pa tudi sprejemnik satelitskih signalov. Tudi Suunto 5 ima Sonyjev sprejemnik. Finci so ga sprejeli med prvimi, ker porabi manj energije. Izkazal pa se je tudi v natančnosti, zato ga boste po novem našli v vse več urah. Poleg tega je nova ura obdržala kupolo na paščku, pod katerim je antena. Čeprav ni nobenih pravih dokazov, pa menimo, da je sprejemnik tudi zaradi te podrobnosti natančnejši. Načina delovanja pa sta dva, Best/Good (povezano z varčevanjem z energijo), poleg sistemov GPS, GLONASS pa je podprti tudi Galileo (novejši sistem z bolj natančnim pozicioniranjem).Zdaj pa poglejmo, kaj uri manjka v primerjavi z modelom Suunto 9. Na prvem mestu je barometer, ki pa ga mimogrede nima tudi osnovni model »devetke«. Prav tako nima kompasa, trajanje baterije pa je krajše. Za upravljanje je na uri pet gumbov, saj nima na dotik občutljivega zaslona. Ta bi sicer lahko bil večji, glede na občutno debel rob med koncem zaslona in začetkom ohišja. Škoda, da Suunto tega ni naredil, kajti večji zaslon nikdar ni odveč.

Menija niso spreminjali in ostaja enak in preprost za rabo, kot je značilno teko rekoč za vse zadnje modele Suunto. Uporabniki katerikoli ure bodo Suunto 5 lahko takoj začeli uporabljati, brez, da bi se morali njene uporabe privaditi.


Priporočamo