Suunto 7: Pametna ura, ki bo zasenčila vse druge!

Suunto 7: Pametna ura, ki bo zasenčila vse druge!

Osnova sta namreč sistem na čipu (procesor) Snapdragon 3100 in operacijski sistem Wear OS, v okviru katerega funkcionalnosti, ki jih poznamo kot sistem ur Suunto 3, 5 in 9, tečejo kot aplikacija, kadar želimo beležiti športno dejavnost. Vedno vključene meritve (korake, kalorije in srčni utrip 24/7) pa opravi Googlov sistem, zato ura te podatke pošlje zaenkrat le aplikaciji Fit, podatke dejavnosti pa tudi na aplikacijo Suunto.

Googlov sistem poskrbi za pametne funkcije, kot so merjenje telesnih znakov in dejavnosti po načelu 24/7, koledar, obvestila s telefona in podobno, Suuntova aplikacija na njem pa za beleženje športnih dejavnosti. Podprtih je več kot 70 športov, med drugim tudi plavanje v odprtih vodah. Dostop do Suuntove aplikacije na uri pa je tudi preprost, saj je temu namenjen četrti bočni gumb ure. Druge finske ure z na dotik občutljivim zaslonom imajo namreč samo tri. Od tu naprej je uporaba ure za beleženje dejavnosti podobna, z razliko, da ne dovoljuje poosebljanja prikaza podatkov športne dejavnosti na zaslonu in da analitika ni FirstBeatova.

Zaslon AMOLED imajo uporabniki radi zaradi svetlosti, živih barv, odzivnosti in ločljivosti. Prvo, kar izstopa na novi uri, so številčnice (obrazi ure), ki so boljše od vseh, ki smo jih do zdaj videli na športnih, pa tudi na kakšni pametni uri, še posebej tista z zemljevidom vročih točk aktivnosti v ozadju. Skupaj s sistemom je namreč Suunto od Googla prejel še kaj uporabnega, predvsem njegove »zemljevide«. Ura se lahko v splet poveže preko Bluetootha in telefona ali preko omrežja Wi-Fi, za čas brez povezave pa lahko na pomnilnik ure naložite delček zemljevidov (kvadrat s stranico 70 km), ki se osveži z novim, če zapustite njegovo področje, in je na voljo povezava v internet. Zaradi tega je raziskovanje novih tras za 15 športov, ki jih najdete na zemljevidu vročih točk dejavnosti kjerkoli tisti hip ste, mnogo bolj intuitivno in prijazno za rabo.

Z novim sistem in procesorjem pa so povezana tudi nova tipala. Suunto 7 ne uporablja Sonyevega čipa za sprejem signalov satelitske navigacije, temveč sprejemnik, ki je del Qualcommovega procesorja. Druga sprememba pa je tipalo srčnega utripa. To izdelujejo PixArt, za analizo podatkov pa poskrbi algoritem LifeQ.

Suuntova poteza je hkrati zelo tvegana, a tudi briljantna. Kaj pa bo iz tega izšlo, pa ni odvisno le od njega. Čim prej mora omogočiti podporo zunanjim tipalom, samodejno spremljanje podatkov dejavnosti 24/7 tudi v aplikaciji Suunto ter možnosti poosebljanja športnih načinov, če želi, da novo uro sprejmejo tudi zahtevni uporabniki. Googlova naloga pa je zmanjšati »požrešnost« operacijskega sistema, da bo ura Suunto 7 tudi v avtonomiji baterije razred zase.

Tehnični podatki

Zaslon: 1,39 palca (premer 3,5 cm) AMOLED ločljivosti 454×454 slikovnih pik in svetilnosti 300 nit (kratkotrajno največ 1000 nit).

Baterija: do dva dneva, do 12 ur beleženja z vključenim sprejemnikom GPS, do 8 ur predvajanja glasbe ali do 40 dni v načinu samo prikaza točnega časa.

Vodotesnost: 50 m (5 ATM).

Satelitski sprejemnik: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS in Beidou.

Pomnilnik za datoteke z glasbo: 8 GB.

Združljivost: Android in iOS.

Možnost dodatnih tipal: NE

Na dotik občutljiv zaslon: DA

Število tipk: 4

Drugo: optično tipalo srčnega utripa, barometer, NFC, mikrofon

Zmogljivosti:

• Sposobnost beleženja srčnega utripa in štretje korakov 24/7 (podatke zbira aplikacija Google Fit).

• Podpora za več kot 70 športov, vendar ni triatlona in podpore beleženja več športov sočasno.

• Zemljevid tras (vroče točke aktivnosti) so prikazane na uro.

• Integracija z Google Play in drugimi glasbenimi aplikacijami.

• Podpora aplikacijam za sistem Wear OS.


Priporočamo