Za mnoge najboljša športna ura vstopnega razreda

Za mnoge najboljša športna ura vstopnega razreda

Ura je prijetnega videza, ne prevelika in ker tudi ni pretežka, ne moti med športnimi dejavnostmi. Pravzaprav je nošenje udobno kot tudi upravljanje, ki ker ura nima na dotik občutljivega zaslona poteka prek petih gumbov. Uporaba je logična, menij ure pa preprost ter učinkovit, zato se uporabe ure hitro privadimo. 

Merjenje srčnega utripa na zapestju
Tudi športni začetnik (ali pa predvsem ta) ve, kako pomemben je ta podatek. Nikakor si namreč ne želimo »pasti od utrujenosti«, ker smo pretiravali in nismo upoštevali krikov pomoči, ki nam jih je pošiljalo telo. Ko pa enkrat imamo možnost spremljanja srčnega utripa, se tudi dokaj hitro izobrazimo in razumemo podatke. Trainer ima tako kot večina modernih pametnih in športnih ur optično tipalo srčnega utripa.

Metoda (photoplethysmographic ali PPG) meri razliko v absorpciji svetlobe, ko ta osvetli podkožne žile. Količina svetlobe, ki jo absorbira podkožno tkivo, je namreč opredeljena z Lambert-Beerovim zakonom. Ta povezuje stopnjo absorpcije svetlobe z valovno dolžino žarka, dolžino poti in absorpcijskim koeficientom krvnih komponent. Absorpcija svetlobe je odvisna od uporabljene valovne dolžine svetlobe in tudi od tega, ali »zadene« rdeče krvničke, nasičene s kisikom, ali tiste, ki so kisik že oddale. Tipalo zato sestavlja sijalka LED, ki poskrbi za svetlobni žarek, in na svetlobo občutljiva dioda, ki izmeri odbito ali sprejeto svetlobo. Na podlagi meritev optičnega tipala nato ura izračuna število utripov srca na minuto in potrdim lahko, da je dokaj natančno. Upoštevajoč omejitve, ki jih ta metoda merjenja ima.
Beleženje športnih dejavnosti

Ura ves čas šteje korake, če tako nastavimo, pa tudi srčni utrip. Tozadevno je uporabna tudi, če ravno ne merimo konkretnega športnega podviga. Iz števila korakov ter podatkov o višini, spolu in teži (le te tri osebne podatke moramo vpisati), je moč oceniti tudi prehojeno razdaljo, ter podatkov o srčnem utripu, pa ura prikaže, koliko kalorij smo tisti dan »pokurili«.

Bistvo je torej beleženje konkretne dejavnosti, pri čemer imamo na voljo obsežen seznam s posebnim posluhom za triatlonce. Aktivacija sprejemnika GPS je skoraj hipna, nasploh pa so njegovi podatki zelo natančni. Res pa je, da če smo v prostoru, potem pa skočimo hitro ven in takoj začnemo z beleženjem, GPS potrebuje nekaj časa. Podatki so med beleženjem prikazani na zaslonu, ki ni prevelik in ima ločljivosti 218×218 pik. Kljub majhnosti pa so na njem običajno tisti, ki jih potrebujemo. Vse druge pa kasneje lahko vidimo v aplikaciji ali na podrobnem povzetku na zaslonu ure.

Obvestila s telefona na zaslon

Trainer ni pametna ura, kot jih razumemo, lahko pa, če je s telefonom povezana prek povezave Bluetooth, na zaslonu izpiše obvestila. Katera se odločimo sami. Dobimo na primer sporočilo o zgrešenem klicu, lahko preberemo del kratkega sporočila in podobno. Ne moremo pa z ure odgovarjati ali nanjo nameščati aplikacij. In zakaj tudi bi, kajti narejena je za samostojno uporabo in ne kot dodatek telefonu. To so pametne funkcije, ki so nam na voljo, če jih seveda sploh želimo. Ker pa je sprednja stran v celoti iz zaslona, mimogrede ta je refleksiven in posledično odlično viden v vseh svetlobnih razmerah, lahko po želji spreminjamo videz številčnice (obraz ure). 

Zdrži in zdrži

Baterija Trainerja bo brez večjih težav zdržala skoraj cel teden, če bo le štela korake, prikazovala točen čas in podobno ter ne bomo beležili dejavnosti. Ko pa počnemo to, tedaj začne delovati med drugim tudi sprejemnik GPS, pa začne pospešeno porabljati energijo. Kljub temu pa bi morala zdržati tri do štiri dneve, če bomo vsak dan beležili na primer eno uro telesne vadbe. Tako na oko velja ocena, da med beleženjem izgubi med 10 do 15 odstotkov energije na uro, kar drugače povedano pomeni, spodoben čas beleženja med 6 in 8 ur. Odvisno od nastavitev (na primer natančnosti GPS sprejemnika), temperature okolice in podobnega, kar lahko vpliva na stanje baterije.


Priporočamo